Suspense als een strakgespannen elastiekje

18821_Leeuwen, Koud spoor, 300dpiVerspreid over Den Haag worden vuilniszakken gevuld met afgezaagde lichaamsdelen gevonden. In eerste instantie misschien een heftig en onsmakelijk gegeven, maar voor de doorgewinterde thrillerlezer belooft dit juist dat er een paar heerlijke uurtjes leesgenot in het verschiet liggen. Daarnaast beloofde er een lugubere ontdekking te worden gedaan die alles volledig op zijn kop zou zetten. Alles waar ik als normaal en doorsnee burgermeisje met een normaal en doorsnee leven niet dagelijks mee in aanraking kom, zou in Koud Spoor van Carina van Leeuwen de revue passeren.

Van Leeuwen maakt de belofte van een spannende thriller waar. Koud Spoor valt met het proloog gelijk met een behoorlijke suspense je woonkamer binnen. De toon wordt gezet en de spanning tussen iedere zin verweven. Renee Spaan, hoofdpersoon, is een pienter en krachtig persoon. Ze heeft een eigen willetje en is tot op het perfectionistische af zo zelfstandig en onafhankelijk als een mens maar kan en wil zijn in deze maatschappij. Om haar ook wat ontwapenende menselijkheid te geven is ze een rasechte sloddervos, praat ze tegen haar hond Bob alsof het haar enige vriend is die haar begrijpt en is ze een lesbienne met bindingsangst. Maar bovenal is ze wetenschapper: forensisch rechercheur bij de Haagse recherche. Dat deze CSI-achtige thriller zich voor de verandering in een Nederlandse stad afspeelt is heel prettig. Een keer geen verkrachtingen in de donkere steegjes van New York of geheimzinnige moordslachtoffers tussen de Black Jacktafels van Las Vegas. Maar gewoon, lekker dichtbij huis: moord in de politieke hoofdstad van onze Kikkerlandje.

Soms lijkt het daarentegen net of Van Leeuwen zelf niet weet waar ze het zoeken moet. Ze zal misschien de sleur hebben ontdekt, die er bij thrillers bijna automatisch in lijkt te sluipen wanneer de moord gepleegd is en het onderzoeksteam maar niet tot de oplossing kan komen. Van Leeuwen heeft deze sleur proberen op te lossen met een aantal extra verhaallijnen, om het geheel weer wat extra jeu te geven. Een moord op haar vader die onopgelost lijkt te zijn en haar aandacht na een kwart eeuw opeens weer trekt, problemen met het aangaan van een gefundeerde relatie met haar vriendin Chris en mensen die uit een ver en stoffig verleden ineens weer op het toneel verschijnen. Doordat Van Leeuwen zo haar best doet om de suspense als eens strakgespannen elastiekje de hele tijd te laten zinderen, gebeurt het onvermijdelijke: je raakt de draad kwijt. Zodra je jezelf door dit verwarrende middengedeelte van Koud Spoor hebt geworsteld, komt de vaart en de logica gelukkig als vanzelf weer terug. En het plot mag met recht verrassend worden genoemd. Dat je als lezer zo nu en dan tot het frustrerende af in het duister hebt getast, is ineens helemaal niet zo erg meer. Alles valt op zijn plaats. De puzzel wordt voor je opgelost.

Koud Spoor is een sterke thriller met een onverwachts plot. Hoewel Van Leeuwen er net iets te veel in heeft willen stoppen, is het een goed boek dat je op een toegankelijke en niet al te gruwelijke wijze meeneemt in de forensische wereld. Hier en daar is het misschien wat voorspelbaar, maar al met al maakt Van Leeuwen de belofte op een mooie thriller zeker waar.

Carina van Leeuwen werkt zelf voor de politie Amsterdam als forensisch expert. Haar jarenlange ervaring zijn op prima gedoseerde wijze door vertaald naar dit Koud Spoor. Van Leeuwen verzorgt ook masterclasses over forensisch onderzoek en vertelt ze voor boekhandels over haar werk. In 2014 was de masterclass ‘Every Contact Leaves A Trace’ of ‘Hoe pleeg ik de perfecte moord’ een groot succes. Koud Spoor is het tweede deel uit de serie Unit Plaats Delict. Het eerste deel uit de serie, Vuurproef, werd door onder andere de Telegraaf en Trouw zeer goed ontvangen. Saillant detail: haar debuut is geschreven naar aanleiding van een weddenschap over het schrijven van een boek.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s