Ode aan de schrijver

fantasy-girl-and-bird

Een boek is in mijn ogen niet zomaar een stapel papier omgeven door een kaft, waarin een verhaal verteld wordt door allemaal verschillende lettertjes. Het is een reis, een magisch toevluchtsoord, een wereld waar alles kan. Een wereld waar mensen draken verslaan, waar honden praten, waar landschappen golven in de wind, waar geuren door de blauwe lucht fladderen en waar de zon naar je knipoogt.

Een goed boek neemt je aan de hand mee in haar wereld, neemt je mee op reis langs van alles wat ineens wel mogelijk is. Er bloeien liefdes op, er worden steelse blikken op elkaar geworpen, warme lippen kussen perfecte zoenen en aanrakingen zijn fluweelzacht. Oorlogen worden gevoerd, zowel in het klein als allesomvattend. Er staan dappere helden op, die op het juiste moment op de juiste plek zijn en talenten ontdekken waarvan niemand wist dat ze bestonden.

In een goed boek kruipen de hoofdpersonen onder je huid, maken de hoofdrolspelers fouten die jij al van verre aan zag komen, lopen ze in zeven sloten tegelijk, lijden ze ongekende pijnen, huilen ze tranen met tuiten en zijn ze menselijker dan de echte mensen om je heen. Hoe uitzichtloos de situatie in het verhaal ook lijkt te zijn, uiteindelijk komt het altijd weer goed. En komt het niet goed, zelfs dan is de imperfectie weer veel mooier dan de werkelijkheid. Zelfs de dood is in het boek nog net een klein beetje mooier en uitnodigender dan ik me kan voorstellen dat deze is in het echt.

Dus, lieve schrijvers van de wereld. Blijf schrijven, blijf verhalen maken, blijf werelden scheppen. Ik ben namelijk nog lang niet uitgereisd.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s