Zomernacht: een introductie

Zomernacht speelt zich af de 23ste eeuw. Noëlle Rodin is zeventien. Ze is een eigenzinnige en opstandige tiener die middenin haar pubertijd zit en tot haar kruin aan toe gevuld is met onbekende emoties en onzekerheden. Ze woont in het dorpje vlakbij Nova, helemaal bovenin Epica. Samen met haar tweelingbroer Thomas en haar vader slijten ze hun dagen in de, voor hen, eeuwigdurende winter. Haar buurmeisje Elvira is het beste vriendin, met wie ze alles deelt wat ze met Thomas niet kan delen. 

Overschotoorlog in de 23ste eeuw

Epica is ontstaan na de Overschotoorlog, de kortste wereldoorlog in de geschiedenis van de wereld. Door chemische oorlogsvoering en nucleaire luchtaanvallen, was deze allesvernietigende oorlog al na zeventig dagen gestreden. Epica beslaat een groot deel van voormalig Midden-Europa en een deel van de voormalige Russische Federatie.

Na de Overschotoorlog is er door de overheid besloten om alle inwoners van het rijk Epica in te delen in twee verschillende jaargetijden. De Zomerlingen leven tijdens de zomer en Noëlle en haar familie, de Winterlingen, tijdens de winter. De overige zes maanden brengen zij in coma door in de Dorm, het overheidscentrum in Rhea, de hoofdstad van Epica. Dankzij de coma kan de overheid garanderen dat alle burgers een rustig en zorgeloos leven kunnen leiden in een veilige en geordende maatschappij.

Noëlle: ‘Het leven als Winterling is dan ook rustig en zorgeloos. De winter is eerlijk, liegt nooit en verzwijgt niets. Hij is geduldig, zoals de zwijgzame jager die eenzaam in een boomtop verscholen zit, wachtend op groot wild. Het zijn de met eelt bedekte handen van papa die mijn koude handen warm wrijven en het is een laagje bobbelig vernis van ijs dat door de gure wind over de straten wordt verspreid, waardoor we voorzichtig en bedachtzaam onze voeten neerzetten.’

Het Groene Rijk Epica

Epica wordt ook wel Het Groene Rijk genoemd. Het is een dictatoriale staat met communistische  invloeden, waar de president Jäger de scepter zwaait. Schoonheid en solidariteit worden verheven boven vrijheid en individuele identiteit. Er wordt geleefd in harmonie met alles wat moeder Aarde op natuurlijke wijze te bieden heeft en de ecologische voetafdruk van de Epicanen wordt tot een minimum beperkt. In Epica heerst orde en regelmaat: alles wordt bepaald door de overheid op basis van stamboom en testresultaten. Er wordt gestreefd naar het ontwikkelen van de perfecte mens. Alleen het beste is goed genoeg.

Burgers hebben vrijwel geen invloed op hun eigen ontwikkeling op het gebied van carrière en voortplanting. Afwijkende denkwijzen worden bestraft. Daarentegen is het de meest veilige maatschappij die de wereld ooit gekend heeft. Voor criminaliteit is in Epica geen plaats en dat is algemeen bekend. Om de orde te handhaven wordt de Beveiligersunie ingezet. In deze dienst streven agenten, militairen en grensbewakers ernaar om Epica een veilige en harmonieuze samenleving te laten zijn. Maar ten koste van wat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s